Titán

2014-08-27

Titán a Föld gyermeke

A fogászatban számos érv szól a titán mellett, íme a legfontosabbak: ez a föld 0, 63%-át adó, 9. leggyakrabban előforduló, kis fajsúlyú elem, antiallergén. Az implantológiában a felületén létrejövő oxidréteghez kötődik a humán csontszövet, jelenleg implantálások céljára világszerte a leggyakrabban használt anyag. Kis fajsúlya miatt jelentősen csökkenti a pótlás súlyát, növeli komfortját, fémlemezként nem okoz mellékízt a szájüregben. A kerámiával leplezett titán váz rendkívül élethű, esztétikus. A szájüregben régebbi, más fogászati fémötvözetekkel együtt alkalmazható, nem szükséges azok cseréje. Röntgenfelvételeken transzparens, az egyetlen röntgenezhető fém, így az orvos a beragasztott fixpótlások alatt is meggyőződhet a csonkok állapotáról, a pótlás roncsolása, eltávolítása nélkül. Előállítása, feldolgozása költséges, ennek köszönhető magasabb ára, mégis érdemes mellette dönteni, hiszen rendkívül sokoldalú. 

Titán – A sokoldalú óriás

A titántechnológia cégünk egyik büszkesége. Az általun alkalmazott titán, melyet a Dentaurum cég bocsát piacra, a fogászatban alkalmazott különböző gyártmányú titánok közül a legnagyobb tisztaságú. Az elkészült munkáról kifejezetten pozitív visszajelzéseket kapunk a páciensek részéről. Régebben készített más orvosi fémötvözeteket tartalmazó pótlásokkal nem képez galvánelemet a szájüreg nedves közegében. Allergiás problémáról még az aranymál is ritkábban ír a szakirodalom. Hidegen is kitűnően alakítható, de kidolgozása fokozott figyelmet igényel.

* A görög mitológiában a titánok Uránus és Gaia avagy ég és föld gyermekei, az őserő megtestesítői, találmányaik által az emberiség jótevői, akik később a föld mélyébe zárattak.