+36 30 682 3827   |   +36 96 428 062

9024 Győr, Csokonai u. 10.

Közösségi média:

Dentart 30 éves jubileumi logo

A fogtechnikai újdonságok úttörői | Jövő a jelenben...

 

Technológiáink

Fémek és műanyagok 3D nyomtatás

Napjainkban a 3D technológia fejlődése egyre magasabb követelményeket támaszt a még tökéletesebb és pontosabb gyártmányok iránt. A Dent-Art-Technik által kidolgozott gyártási folyamat alapja a XXI. századi technológiára épülő print & mill eljárás. A gyártás során virtuálisan terveznek, additív módon nyomtatnak, geometrikus ellenőrzést és azonosítást végeznek, precíziós frézelt utómunkálatok után pedig az előgyártmányt végellenőrzik.

Az eddig alkalmazott öntési eljárással szemben a fém nyomtatásos technológia során az elkészült gyártmány anyagszerkezete homogénebb, a gyártás termelékenyebb, valamint a végeredmény kiszámíthatóbb. Az alkalmazott technológiának köszönhetően az egységnyi termékre jutó alapanyag felhasználási igény minimalizálódik, a segédanyag felhasználás pedig jelentősen csökken.

A 3D nyomtatással készült tárgyak készítéséhez digitális modelleket használunk fel, ezeket a digitális modelleket STL kiterjesztésben használjuk. A laborukban található nyomtatók az LMF (Laser Metal Fusion) technológiát használják. Az LMF technológiát komplex fém alkatrészek fémporból történő előállítására alkalmazzák. Az LMF eljárással összetett belső szerkezetek is létrehozhatók. A lézer a fémport megolvasztva rétegről rétegre alakítja ki a kívánt kontúrt. Az LMF technológiával készült termékek csak előgyártmányok, véglegesítésükhöz utómunkálatra van szükség, mely utómunkálat lehet kézi vagy gépi.

A Dent-Art-Technik Kft. fémnyomtatójának különlegessége, hogy a széles körben elterjedt CoCr nyomtatáson felül képes titán nyomtatásra is, melyet szinte napi szinten használ a labor, sőt ezen felül arany, ezüst, acél, bronz, alumínium alapanyag felhasználására is alkalmas.

Fémek nyomtatása mellett a műanyagok, azaz a polimerek 3D nyomtatása is megtalálható a laborunkban. A polimerek nyomtatása SLA technológiával történik. Ez lehetővé teszi a különböző segédeszközök nyomtatását. Ilyenek például: a fúrósablon, az egyéni kanál, a harapáskorrekciós eszközök, a fogszabályzó sínekhez szükséges műanyag modellek, tanulmányi és szekciós modellek, valamint lehetőség van úgynevezett „moke up” próba modellek nyomtatására is.

Galvanoplasztika

GALVANIZÁLÁS – IONVÁNDORLÁS A FOGÁSZAT SZOLGÁLATÁBAN

A “Felhasznált anyagok”-nál bővebben olvasható az eljárás lényegéről. Mit nyújt laborunk számára a galvanizálás lehetősége? Az ezen technológiával készített pótlásokon túl, lehetséges pl. a technikai betétek inlayk, onlayk mintáján ezüst- galván felület létrehozása. Jelentősége, hogy a legjobb minőségű fogászati gipsznél is keményebb, törés biztosabb, kopásállóbb felületet kapunk, az ilyen mintára készülő munkáknál pontosabb illeszkedés garantálható. Lehetséges továbbá fémlemezes protézisek fém részének arany- galván bevonattal történő lefedése. Ennek lehetnek esztétikai okai, ilyenkor általában vékonyabb aranyréteg kerül a fémlemezre, természetesen költsége is alacsonyabb. Idővel ez a réteg felújításra szorulhat, pótlása egyszerű, gyors. Lehet még orvosbiológiai oka az arany- galván réteg felhordásának: Bizonyos pacienseknél fémallergia merül fel a nikkelmentes orvosi fémekkel szemben. Az arany allergiát rendkívül ritkán kiváltó nemesfém, szilárdsága viszont elmarad a többi orvosi fémmel szemben, ára ugyanakkor magasabb. Vastag aranygalván felület segítségével, nemesfémmentes orvosi fémből a fémlemez vékonyabbra mintázható(hiszen nagyobb a szilárdsága), súlya csökkenthető(ez főleg felső pótlásoknál jelentős) a pótlás ára szintén kedvezőbb, mint egy öntött arany lemezt tartalmazóé!

GALVANOPLASZTIKA – ELEKTROMOS EGYENÁRAMMAL MÁSKÉPP

Az eljárásról a “Felhasznált anyagok” menüpontban is sok minden olvasható. Laborunkban alkalmazott Solaris galván gép óriási előnye, hogy 16 galván minta csatlakoztatható egyszerre, akkor is, ha különböző.

Préskerámia

PRÉSKERÁMIA – FÉMÖNTÉS FÉM NÉLKÜL KERÁMIÁBÓL

Ez az elsősorban esztétikai értékekkel bíró technológia rendkívül érdekes, figyelemreméltó eljárás, melynek során a végleges pótlás magját viaszból megmintázzuk, majd a fémöntéshez hasonlóan beágyazzuk, kitüzeljük és az így kapott negatívba, speciális kályha segítségével préseljük be az erre a célra kifejlesztett mézszerűen folyó, izzó üveg-kerámiamasszát. Az így létrejött fényáteresztő kerámiamagot kibontás és megtisztítás után saját leplező anyagával leplezzük, ezzel biztosítva a természetes fogazatra jellemző különböző árnyalatú és fényáteresztő képességű rétegek létrejöttét.

PRÉSKERÁMIA – FEJEZETEK A SZÉPSÉGRŐL

A fémmentes technológiák közül, az egyik legtermészetesebb hatású, s emiatt kérik orvosaink talán leggyakrabban kifejezetten esztétikai jellegű restaurációkhoz. A magyar piacon elsők között kezdtünk foglalkozni préselt kerámia inlaykkel, onlaykkel, héjjakkal, rengeteg tapasztalatot gyűjtve, mintázástól egészen a kidolgozásig. Cégünk vezetője számos előadást, gyakorlati bemutatót, kurzust is tartott a témáról. Komoly fényképes dokumentációt halmoztunk fel a legkülönfélébb esetekről. Ezen a ponton említsük meg, mennyire fontosnak tartjuk a jó kommunikáció kialakítását praxis és labor között. Azokban az esetekben, mikor az esztétika kiemelt jelentőségű, gyakran fogadjuk a pácienseket személyesen a laborban, illetőleg technikusaink előre egyeztetett időpontban szívesen kimennek a praxisba.

 
 
DENT-ART-TECHNIK Kft - All rights reserve
Since 1992. Győr, Hungary