+36 30 682 3827   |   +36 96 428 062

9024 Győr, Csokonai u. 10.

Közösségi média:

Dentart 30 éves jubileumi logo

A fogtechnikai újdonságok úttörői | Jövő a jelenben...

 

Rólunk

Cégünk a Dent-Art-Technik Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. 30 éves múltra tekint vissza a modern gyógyászati segédeszközök gyártása és kereskedelme területén. A gyógyászati segédeszközök elsősorban fogtechnikai termékek, fogpótlások készítését foglalja magában. A vállalkozást 1992. áprilisában Kónya János fogtechnikus mester alapította azzal a céllal, hogy olyan fogtechnikai labort hozzon létre, mely képes magas színvonalon és teljes körűen kiszolgálni partnereit.

Minőségi alapanyagokból, korszerű, egymásra épülő és egymást kiegészítő technológiával végzett munkával a technikai munkafázisok mindegykét képesek vagyunk teljesíteni. Európai színvonalú gépparkunk, műszereink lehetővé teszik a modern technológiák alkalmazását minden terméktípusnál. Termékpalettánk a kivehető protézisen, fogszabályzáson keresztül, a préskerámián, rögzített pótlásokon át az implantátumgyártásig valamennyi fogtechnikai terméket felölel, kiszolgálva a környező országok megrendelőit is.

„Hiszünk abban, hogy a megfelelő, magasan képzett, hivatástudattal rendelkező szakemberek alkalmazása éppúgy záloga sikerünknek, mint a minőséget biztosító korszerű alapanyagok, valamint a folyamatosan fejlődő technológiák egyidejű használata.”

Tanúsítványaink és díjaink

1998-ban került bevezetésre Magyarországon elsőként a fogtechnikai laborok közül az MSZ EN ISO 9001:1996 rendszerszabvány, amely koordinálta a cég működését. Több sikeres megújító audit után átdolgoztuk minőségügyi rendszerünket az új MSZ EN ISO 9001:2015 rendszerszabvány szerint. Cégünk emellett rendelkezik a MSZ EN ISO 13485:2016 (Orvostechnikai eszközök) szabvány szerinti tanúsítvánnyal is.

Vállalkozásunk egyik fő célja, hogy a folyamatosan növekvő minőségi követelményeknek maximálisan megfeleljünk, ezért az említett kiépített minőségügyi rendszer mellett több termékünk illetve gyártási folyamatunk rendelkezik CE minősítéssel. Ilyen termékeink illetve eljárásaink például a titánháló, a csontblokk, a titán 3D nyomtatás, a kobalt-króm 3D nyomtatás stb.

Büszkék vagyunk rá és örömünkre szolgál, hogy munkánkat a szakma is elismeri. Cégünk az elmúlt években hét termékkel is elnyerte a Magyar Termék Nagydíjat. A vállalkozás folyamatos fejlődésének és innovatív tevékenységének, valamint új fogtechnikai megoldásainak köszönhetően a hetedik Magyar Termék Nagydíj mellett a szakmai munkánk elismeréseképpen elnyertük a Magyar Termék Nagydíj Gazdaságért Nívódíjat is. 2016-ban Közép-Európa egyik legnagyobb fogászati rendezvényén a Dental World Nemzetközi Fogászati Szakkiállítás és Konferencián megkaptuk a Hungarian Dental Awards - Az Év Laborja Díjat.

Ezek mellett más számos szakmai elismerések büszke tulajdonosai is vagyunk. Többek között többszörös Földvári Imre Díj, illetve a győri Innovációs Kiállítás és Találmányi Vásár Szakmai Díja is öregbíti hírnevünket. 2018 és 2020 között három alkalommal elnyertük az Érték és Minőség Nagydíjat és 2020-ban az a megtiszteltetés ért minket, hogy Érték és Minőség Vállalkozási Nívódíjat is megkaptunk.

Technológiáink

Laborunk büszkesége a Cad Cam rendszer, melyet évek óta alkalmazunk. Magyarországon elsők között rendelkeztünk vele. Lényege, hogy a lenyomat alapján elkészített gipszmintát egy scanner tapogatja le, miután a számítógép az információkat feldolgozta, zárt frézelő térben előre gyártott tömbből computer vezérelt gyémánt frézfejek alakítják ki a vázat, melyet üveg infiltrálás után kerámialeplező anyaggal kapja meg végleges formáját.

Az országban elsők között büszkélkedhettünk a Cad Cam technológiával, s mivel évek óta használjuk számos tapasztalatot szereztünk már. Manapság több labor kínál Cad Cam technológiát, de aki kicsit beleássa magát a témába, láthatja, hogy sokféle rendszert neveznek így a piacon, de nem mind kiforrott. Igazán azt nevezhetjük Cad Cam- nek, ahol a tervezést és a kivitelezést is computer segítségével végezzük.

Az előre megmintázott és így bescannelt technikákat ,, kulcsmásoló” – ként említi a szakmai slang. Mi kezdetektől fogva valódi Cad Cam –et alkalmazunk, mely a computer technika és rendszerünk programjainak állandó fejlődésének köszönhetően egyre inkább felhasználóbarát, mindig modernebb.

GALVANIZÁLÁS – IONVÁNDORLÁS A FOGÁSZAT SZOLGÁLATÁBAN

A “Felhasznált anyagok”-nál bővebben olvasható az eljárás lényegéről. Mit nyújt laborunk számára a galvanizálás lehetősége? Az ezen technológiával készített pótlásokon túl, lehetséges pl. a technikai betétek inlayk, onlayk mintáján ezüst- galván felület létrehozása. Jelentősége, hogy a legjobb minőségű fogászati gipsznél is keményebb, törés biztosabb, kopásállóbb felületet kapunk, az ilyen mintára készülő munkáknál pontosabb illeszkedés garantálható. Lehetséges továbbá fémlemezes protézisek fém részének arany- galván bevonattal történő lefedése. Ennek lehetnek esztétikai okai, ilyenkor általában vékonyabb aranyréteg kerül a fémlemezre, természetesen költsége is alacsonyabb. Idővel ez a réteg felújításra szorulhat, pótlása egyszerű, gyors. Lehet még orvosbiológiai oka az arany- galván réteg felhordásának: Bizonyos pacienseknél fémallergia merül fel a nikkelmentes orvosi fémekkel szemben. Az arany allergiát rendkívül ritkán kiváltó nemesfém, szilárdsága viszont elmarad a többi orvosi fémmel szemben, ára ugyanakkor magasabb. Vastag aranygalván felület segítségével, nemesfémmentes orvosi fémből a fémlemez vékonyabbra mintázható(hiszen nagyobb a szilárdsága), súlya csökkenthető(ez főleg felső pótlásoknál jelentős) a pótlás ára szintén kedvezőbb, mint egy öntött arany lemezt tartalmazóé!

GALVANOPLASZTIKA – ELEKTROMOS EGYENÁRAMMAL MÁSKÉPP

Az eljárásról a “Felhasznált anyagok” menüpontban is sok minden olvasható. Laborunkban alkalmazott Solaris galván gép óriási előnye, hogy 16 galván minta csatlakoztatható egyszerre, akkor is, ha különböző.

LÉZERHEGESZTÉS – MI HISZÜNK A LÉZERSUGÁRBAN

A lézerhegesztés egy gyors, biztonságos eljárás, mely sokoldalúan kihasználható a fogtechnikában. A páciensek szempontjából mindenképp fontos, hogy meggyorsítja munkánkat, ezáltal a fogpótlások elkészülésének időtartamát lecsökkenti. Ékszeriparban, optikában tevékenykedő partnereink is gyakran használják ki a lézer hegesztő kínálta lehetőségeket.

LÉZERHEGESZTÉS – FÉNYSEBESSÉGGEL A HEGESZTÉS ÚTJÁN

A lézerhegesztő berendezés nem olcsó, de rendkívül sokrétű. Ezért ruházott be laborunk Lézerhegesztő készülékre, mely azóta megkönnyíti munkánkat, meggyorsítja egyes pótlások elkészültét. Bár nem helyettesítheti minden esetben a hagyományos hegesztési módszereket, hibalehetősége kevesebb, mint ez utóbbiaké. Pontos, biztonságos, sok olyan javítást tesz lehetővé, melyek semmilyen más módszerrel nem elvégezhetőek, így rengeteg esetben elkerülhető a pótlás újrakészítése.

A hegesztett felület felpolírozható magával a lézerhegesztő készülékkel, nem szükséges különösebb utómunkálat.

MÉLYHÚZÁS – EGYSZERŰ TECHNIKA, SOKOLDALÚ FELHASZNÁLÁS

A mélyhúzás tulajdonképpen egy egyszerű ötleten alapuló eljárás, mégis a fogtechnika számos területén hasznosítható. A felmelegített képlékeny fóliát sűrített levegő préseli a mintára; mely kihűlés után a legmesszebbmenőkig méretpontos és formatartó. Manapság a gyártó által kínált fóliák választéka színét, keménységét tekintve változatosak, attól függően, milyen területen kívánjuk hasznosítani őket.

MÉLYHÚZÁS – A MÉLTATLANUL ELFELEDETT TECHNIKA

Sok labor eleve figyelmen kívül hagyja ezt az egyszerű – talán “kőkorszakinak” tűnő – módszert, pedig előnye pont egyszerűségében rejlik. Leleményes fejlesztésnek köszönhetően a fogtechnika számos területén kihasználható, mint például protetika, fémtechnológia, implantológia, ortodoncia. Hibalehetősége csekély, rövid idő alatt megszerezhető tapasztalattal a jó eredmény gyakorlatilag mindig garantált. Gyártó partnerünk: az Erkodent, kiváló minőséget biztosít, erről a “Felhasznált anyagok” menüpontban bővebben esik szó. Sok praxisban kiesik a látótérből a mélyhúzás lehetősége, pedig érdemes élni vele.

PRÉSKERÁMIA – FÉMÖNTÉS FÉM NÉLKÜL KERÁMIÁBÓL

Ez az elsősorban esztétikai értékekkel bíró technológia rendkívül érdekes, figyelemreméltó eljárás, melynek során a végleges pótlás magját viaszból megmintázzuk, majd a fémöntéshez hasonlóan beágyazzuk, kitüzeljük és az így kapott negatívba, speciális kályha segítségével préseljük be az erre a célra kifejlesztett mézszerűen folyó, izzó üveg-kerámiamasszát. Az így létrejött fényáteresztő kerámiamagot kibontás és megtisztítás után saját leplező anyagával leplezzük, ezzel biztosítva a természetes fogazatra jellemző különböző árnyalatú és fényáteresztő képességű rétegek létrejöttét.

PRÉSKERÁMIA – FEJEZETEK A SZÉPSÉGRŐL

A fémmentes technológiák közül, az egyik legtermészetesebb hatású, s emiatt kérik orvosaink talán leggyakrabban kifejezetten esztétikai jellegű restaurációkhoz. A magyar piacon elsők között kezdtünk foglalkozni préselt kerámia inlaykkel, onlaykkel, héjjakkal, rengeteg tapasztalatot gyűjtve, mintázástól egészen a kidolgozásig. Cégünk vezetője számos előadást, gyakorlati bemutatót, kurzust is tartott a témáról. Komoly fényképes dokumentációt halmoztunk fel a legkülönfélébb esetekről. Ezen a ponton említsük meg, mennyire fontosnak tartjuk a jó kommunikáció kialakítását praxis és labor között. Azokban az esetekben, mikor az esztétika kiemelt jelentőségű, gyakran fogadjuk a pácienseket személyesen a laborban, illetőleg technikusaink előre egyeztetett időpontban szívesen kimennek a praxisba.

Napjainkban a 3D technológia fejlődése egyre magasabb követelményeket támaszt a még tökéletesebb és pontosabb gyártmányok iránt. A Dent-Art-Technik által kidolgozott gyártási folyamat alapja a XXI. századi technológiára épülő print & mill eljárás. A gyártás során virtuálisan terveznek, additív módon nyomtatnak, geometrikus ellenőrzést és azonosítást végeznek, precíziós frézelt utómunkálatok után pedig az előgyártmányt végellenőrzik.

Az eddig alkalmazott öntési eljárással szemben a fém nyomtatásos technológia során az elkészült gyártmány anyagszerkezete homogénebb, a gyártás termelékenyebb, valamint a végeredmény kiszámíthatóbb. Az alkalmazott technológiának köszönhetően az egységnyi termékre jutó alapanyag felhasználási igény minimalizálódik, a segédanyag felhasználás pedig jelentősen csökken.

A 3D nyomtatással készült tárgyak készítéséhez digitális modelleket használunk fel, ezeket a digitális modelleket STL kiterjesztésben használjuk. A laborukban található nyomtatók az LMF (Laser Metal Fusion) technológiát használják. Az LMF technológiát komplex fém alkatrészek fémporból történő előállítására alkalmazzák. Az LMF eljárással összetett belső szerkezetek is létrehozhatók. A lézer a fémport megolvasztva rétegről rétegre alakítja ki a kívánt kontúrt. Az LMF technológiával készült termékek csak előgyártmányok, véglegesítésükhöz utómunkálatra van szükség, mely utómunkálat lehet kézi vagy gépi.

A Dent-Art-Technik Kft. fémnyomtatójának különlegessége, hogy a széles körben elterjedt CoCr nyomtatáson felül képes titán nyomtatásra is, melyet szinte napi szinten használ a labor, sőt ezen felül arany, ezüst, acél, bronz, alumínium alapanyag felhasználására is alkalmas.

Fémek nyomtatása mellett a műanyagok, azaz a polimerek 3D nyomtatása is megtalálható a laborunkban. A polimerek nyomtatása SLA technológiával történik. Ez lehetővé teszi a különböző segédeszközök nyomtatását. Ilyenek például: a fúrósablon, az egyéni kanál, a harapáskorrekciós eszközök, a fogszabályzó sínekhez szükséges műanyag modellek, tanulmányi és szekciós modellek, valamint lehetőség van úgynevezett „moke up” próba modellek nyomtatására is.

Szolgáltatásaink / Termékeink

 
Inlay, Onlay

Az inlay fogbetét egy úgynevzett ragasztott fogtömés, szilárd porcelán betét, amit individuálisan készítünk el a lenyomat alapján. Az inlay fogtömést elsősorban őrlőfog felépítésekor alkalmazzuk. Abban az esetben, amikor a lyuk olyan nagy kiterjedésű, hogy a rágófelszín mellett már a fogcsücsök is károsodott, a fogorvos onlay tömést alkalmaz.

Az inlay fogbetét abban az esetben alkalmazható, amikor nem kell a teljes rágófelületet befedni. Ez a betét biztonságosan rögzíthető, segítségével a további szuvasodás esélye – megfelelő szájhigiénia mellett – minimálisra csökkenthető. Megvédi a fogszöveteket a további pusztulástól, esztétikus, és a fog kontúrjai, eredeti formája tökéletesen visszaállítható vele.

Az inlay készülhet műanyagból, kerámiából, cirkónium-kerámiából és aranyból.

 

Az onlay fogbetét nagyon hasonló az inlay fogbetéthez. Azonban az onlay betét nagyobb kiterjedésű lyuk esetében nyújt megoldást, amikor a teljes rágófelületet be kell fedni. Olyan tömésfajta, mely átmenet a korona és az inlay betét között. A koronával ellentétben itt nincs szükség az ép fogállomány eltávolítására az elkészítéséhez.

Az onlay fogbetét hosszú távon biztosít megfelelő rágóstabilitást, valamint óvja a fogkoronát a további sérüléstől, romlástól. Az inlay betéthez hasonlóan a lenyomatvételt követően készítjük el. Használatával a szomszédos foggal való kontaktpont precízen kialakítható.

Szintén többféle alapanyagból készülhet, valamint kifejezetten tartós és kopásálló. Teljes mértékben a fog saját színéhez igazítható.

Tökéletes megoldás lehet a súlyosan károsodott fogak helyreállítására.

Az onlay fogbetét készülhet műanyagból, kerámiából és aranyból.

 
Invisibraces, Láthatatlan fogszabályzó

Megérkezett az eddigi legesztétikusabb fogszabályozási módszer, mely megadja viselőjének a lehetőséget, hogy a hétköznapi tevékenységei elvégzése közben önmaga maradhasson az által, hogy a fogszabályozó nem befolyásolja önbizalmát és fellépését. Itt az új megoldás, mely forradalmasította a fogszabályzásról alkotott véleményét. 

 

Invisibraces fogszabályozás előnyei:

  • a fogszabályozás extra vékony, átlátszó, orvosi műanyag sínekkel történik
  • a pozicionálók kényelmesek, viselésük nincs hatással a hétköznapi életre
  • a sínek bármikor eltávolíthatók, tisztíthatók és könnyedén visszahelyezhetők, ezáltal biztosítva viselőjének a megfelelő szájhigiénia megtartását
  • nemcsak gyermekkorban alkalmazható, a technológia minden korosztály számára megoldást jelent
  • használatával tökéletes eredményt lehet elérni már rövid időn belül

Mit kell tennem, amennyiben felkeltette érdeklődésemet a láthatatlan fogszabályozás?

  1. Konzultáljon fogorvosával. Termékünk bárki számára egyszerűen és gyorsan elérhető.
  2. Fogorvosa lenyomatot és röntgenfelvételt készít fogairól, melyet eljuttat laborunkba.
  3. A lenyomatot 3D formában digitalizáljuk, szakembereink virtuális fogelmozdítási tervet készítenek személyesen az Ön igényeire szabva.
  4. Fogorvosával konzultálva laborunk elkészíti az Ön fogaihoz illesztett szabályzósíneket.
  5. Fogorvosa a kezelési ütemezésnek megfelelően felhelyezi a síneket, melyek rendeltetésszerű viselete után tudjuk a kívánt eredményt biztosítani.
 
Csontpótlás

A 3D-s csontblokk termékek a szájsebészetben alkalmazott csonthiány pótlására szolgálnak ahhoz, hogy a szükséges csontalappal nem rendelkező páciensek számára lehetővé tegyék a hagyományosnak nevezett körszimmetrikus implantátumok használatát, amelyek kellőszámú beültetésével, rögzített fogpótlással a rágóképesség teljes helyreállítása lehetséges.

A csontblokkok segítségével előre tervezett módon tudjuk helyreállítani a maxilla és a mandibula hiányzó anatómiai részleteit, amelyek csontelvesztésből, csontleépülésből, vagy balesetből származnak.

BMG:

A humán csont mátrix zselatin (Bone Matrix Gelatin=BMG) kortikális csontból előállított steril csontpótló készítmény, amely kollagénmentes csontfehérjéket tartalmaz, köztük nagy számban csontnövekedési faktorokat aktív formában. Egyik legjelentősebb csoportjuk a csont morfogenetikus proteinek (BMPs), amik a csontfejlődés elindításáért felelősek. A kortikális csont BMP tartalma jóval nagyobb, mint a spongiozus csonté.

A BMG dezantigenizált , dekalcinált, részlegesen önemésztett partikulált , liofilizált csontpótló, aminek csontosodást kiváltó hatása igazoltan felülmúlja a szivacsos csontpótlókét. A létrejövő, jórészt kortikális csont biomechanikai tulajdonságai optimális környezetet nyújtanak az implantátumok beültetésére.

A BMG 45 év alatti szervdonorok friss kortikális csontjából származik. Szigorú donorszelekciós kritériumok után a nemzetközi standardoknak megfelelő szerológiai és PCR teszttel szűrik a donorokat, így zárva ki a hepatitis B, C, a HIV 1 és 2, a SARS Cov-2 valamint a treponema átvitelét. A feldolgozási folyamat végén a BMG-t sterilizálják.

A különböző csontszemcse méretű készítmények optimálisak eltérő indikációk esetében: sinus emelés, parodontológia stb. egyedül vagy F-PRF membránnal kombinálva (sticky bone).

A liofilizálás (fagyasztva szárítás) korunk legjobb konzerválási módszere. Az 5%-nál kisebb (kb 1-3%) víztartalom lehetővé teszi a normál postai szállítást, szobahőn való tárolást 5 évig.

 

Milyen előnyei vannak a humán konzervcsontnak az autológ (saját) és xenoraft (más fajból származó) csonttal szemben?

 

Saját csonttal szemben:

  • korlátlan mennyiség
  • tetszőleges forma
  • nincs adóhelyi morbiditás és szövődmények (tibia, fibula stb)
  • beteg számára nincs további műtéti terhelés, vérveszteség
  • rövidebb műtét

 

Xenografttal szemben:

  • gyorsabb beépülés
  • jobb csontindukció
  • nincs fajidegen fehérje terhelés
  • a beültetett BMG teljesen lebomlik fokozatosan, a párhuzamosan helyén újdonképződő saját csont semmiben nem különbözik a környezettől. Nincsenek szigetszerű zárványok, amik biomechanikailag gyengébbé, vagy törékenyebbé tenné a csontot

Legfrissebb híreink

 

Mi már itt vagyunk, reggel 9-18-ig várjuk a kedves érdeklődőket a 120C standnál. Dental World

 

— itt: ELTE Társadalomtudományi Kar.

 

'Tervezési és gyártási lehetőségek/ újdonságok a konvencionális és egyedi implantátumok kapcsán' - témakörben vehettek részt kollégáink egy kétnapos, tréninggel egybekötött gyárlátogatáson a New Ancorvisnál Bolognában.

Kapcsolat

DENT-ART-TECHNIK KFT.

E-mail: labor@dentarttechnik.hu

+36 30/682-3827 | +36 96/428-062

9024 Győr, Csokonai u. 10.

Adószám: 11120418-2-08

Cégjegyzékszám: 08-09-002748

Nyilvántartó hatóság: Győri Törvényszék Cégbírósága






 
 
DENT-ART-TECHNIK Kft - All rights reserve
Since 1992. Győr, Hungary