Technológiák

 • Laborunk büszkesége a Cad Cam rendszer, melyet évek óta alkalmazunk. Magyarországon elsők között rendelkeztünk vele. Lényege, hogy a lenyomat alapján elkészített gipszmintát egy scanner tapogatja le, miután a számítógép az információkat feldolgozta, zárt frézelő térben előre gyártott tömbből computer vezérelt gyémánt frézfejek alakítják ki a vázat, melyet üveg infiltrálás után kerámialeplező anyaggal kapja meg végleges formáját.
  Az országban elsők között büszkélkedhettünk a Cad Cam technológiával, s mivel évek óta használjuk számos tapasztalatot szereztünk már. Manapság több labor kínál Cad Cam technológiát, de aki kicsit beleássa magát a témába, láthatja, hogy sokféle rendszert neveznek így a piacon, de nem mind kiforrott. Igazán azt nevezhetjük Cad Cam- nek, ahol a tervezést és a kivitelezést is computer segítségével végezzük.
  Az előre megmintázott és így bescannelt technikákat ,, kulcsmásoló” – ként említi a szakmai slang. Mi kezdetektől fogva valódi Cad Cam –et alkalmazunk, mely a computer technika és rendszerünk programjainak állandó fejlődésének köszönhetően egyre inkább felhasználóbarát, mindig modernebb
 • GALVANIZÁLÁS – IONVÁNDORLÁS A FOGÁSZAT SZOLGÁLATÁBAN
  A “Felhasznált anyagok”-nál bővebben olvasható az eljárás lényegéről. Mit nyújt laborunk számára a galvanizálás lehetősége? Az ezen technológiával készített pótlásokon túl, lehetséges pl. a technikai betétek inlayk, onlayk mintáján ezüst- galván felület létrehozása. Jelentősége, hogy a legjobb minőségű fogászati gipsznél is keményebb, törés biztosabb, kopásállóbb felületet kapunk, az ilyen mintára készülő munkáknál pontosabb illeszkedés garantálható. Lehetséges továbbá fémlemezes protézisek fém részének arany- galván bevonattal történő lefedése. Ennek lehetnek esztétikai okai, ilyenkor általában vékonyabb aranyréteg kerül a fémlemezre, természetesen költsége is alacsonyabb. Idővel ez a réteg felújításra szorulhat, pótlása egyszerű, gyors. Lehet még orvosbiológiai oka az arany- galván réteg felhordásának: Bizonyos pacienseknél fémallergia merül fel a nikkelmentes orvosi fémekkel szemben. Az arany allergiát rendkívül ritkán kiváltó nemesfém, szilárdsága viszont elmarad a többi orvosi fémmel szemben, ára ugyanakkor magasabb. Vastag aranygalván felület segítségével, nemesfémmentes orvosi fémből a fémlemez vékonyabbra mintázható(hiszen nagyobb a szilárdsága), súlya csökkenthető(ez főleg felső pótlásoknál jelentős) a pótlás ára szintén kedvezőbb, mint egy öntött arany lemezt tartalmazóé!
  GALVANOPLASZTIKA – ELEKTROMOS EGYENÁRAMMAL MÁSKÉPP
  Az eljárásról a “Felhasznált anyagok” menüpontban is sok minden olvasható. Laborunkban alkalmazott Solaris galván gép óriási előnye, hogy 16 galván minta csatlakoztatható egyszerre, akkor is, ha különböző rétegvastagságot kívánunk elérni, hiszen mindegyik külön, számítógéppel vezérelhető. Így ha több munka egyszerre készül, nem szükséges azok besorolása, egyik munkának sem kell várnia.
 • LÉZERHEGESZTÉS – MI HISZÜNK A LÉZERSUGÁRBAN
  A lézerhegesztés egy gyors, biztonságos eljárás, mely sokoldalúan kihasználható a fogtechnikában. A páciensek szempontjából mindenképp fontos, hogy meggyorsítja munkánkat, ezáltal a fogpótlások elkészülésének időtartamát lecsökkenti. Ékszeriparban, optikában tevékenykedő partnereink is gyakran használják ki a lézer hegesztő kínálta lehetőségeket.
  LÉZERHEGESZTÉS – FÉNYSEBESSÉGGEL A HEGESZTÉS ÚTJÁN
  A lézerhegesztő berendezés nem olcsó, de rendkívül sokrétű. Ezért ruházott be laborunk Lézerhegesztő készülékre, mely azóta megkönnyíti munkánkat, meggyorsítja egyes pótlások elkészültét. Bár nem helyettesítheti minden esetben a hagyományos hegesztésii módszereket, hibalehetősége kevesebb, mint ez utóbbiaké, pontos, biztonságos, sok olyan javítást tesz lehetővé, melyek semmilyen más módszerrel nem elvégezhetőek, így rengeteg esetben elkerülhető a pótlás újrakészítése.
  A hegesztésen felület felpolírozható magával a lézerhegesztő készülékkel, nem szükséges különösebb utómunkálat.
 • MÉLYHÚZÁS – EGYSZERŰ TECHNIKA, SOKOLDALÚ FELHASZNÁLÁS
  A mélyhúzás tulajdonképpen egy egyszerű ötleten alapuló eljárás, mégis a fogtechnika számos területén hasznosítható. A felmelegített képlékeny fóliát sűrített levegő préseli a mintára; mely kihűlés után legmesszebb menőkig méretpontos és formatartó. Manapság a gyártó által kínált fóliák választéka színét, keménységét tekintve változatosak, attól függően, milyen területen kívánjuk hasznosítani őket.
  MÉLYHÚZÁS – A MÉLTATLANUL ELFELEDETT
  Sok labor eleve figyelmen kívül hagyja ezt az egyszerű – talán “kőkorszakinak” tűnő – módszert, pedig előnye pont egyszerűségében rejlik. Leleményes fejlesztésnek köszönhetően a fogtechnika számos területén kihasználható, mint például protetika, fémtechnológia, implantológia, ortodoncia. Hibalehetősége csekély, rövid idő alatt megszerezhető tapasztalattal, a jó eredmény gyakorlatilag mindig garantált. Gyártó partnerünk: az Erkodent, kiváló minőséget biztosít, erről a “Felhasznált anyagok” menüpontban bővebben esik szó. Sok praxisban kiesik a látótérből a mélyhúzás lehetősége, pedig érdemes élni vele!
 • PRÉSKERÁMIA – FÉMÖNTÉS FÉM NÉLKÜL KERÁMIÁBÓL
  Ez az elsősorban esztétikai értékekkel bíró technológia rendkívül érdekes, figyelemreméltó eljárás, melynek során a végleges pótlás magját viaszból megmintázzuk, majd a fémöntéshez hasonlóan beágyazzuk, kitüzeljük és az így kapott negatívba, speciális kályha segítségével préseljük be az erre a célra kifejlesztett mézszerűen folyó, izzó üveg-kerámiamasszát. Az így létrejött fényáteresztő kerámiamagot kibontás és megtisztítás után saját leplező anyagával leplezzük, ezzel biztosítva a természetes fogazatra jellemző különböző árnyalatú és fényáteresztő képességű rétegek létrejöttét.
  PRÉSKERÁMIA – FEJEZETEK A SZÉPSÉGRŐL
  A fémmentes technológiák közül, talán a legtermészetesebb hatású, s ezt kérik orvosaink talán leggyakrabban kifejezetten esztétikai jellegű restaurációkhoz. A magyar piacon elsők között kezdtünk foglalkozni préselt kerámia inlaykkel, onlaykkel, héjjakkal, rengeteg tapasztalatot gyűjtve, mintázástól egészen a kidolgozásig. Cégünk vezetője számos előadást, gyakorlati bemutatót, kurzust is tartott a témáról. Komoly fényképes dokumentációt halmoztunk fel a legkülönfélébb esetekről. Ezen a ponton említsük meg, mennyire fontosnak tartjuk a jó kommunikáció kialakítását praxis és labor között. Azokban az esetekben, mikor az esztétika kiemelt jelentőségű, gyakran fogadjuk a pácienseket személyesen a laborban, illetőleg technikusaink előre egyeztetett időpontban szívesen kimennek a praxisba.
 • TITÁNÖNTÉS – A MEGZABOLÁZOTT ŐSERŐ
  Manapság is relatív kevés labor büszkélkedhet saját titánöntő berendezéssel. A titánhagyományos módon nem önthető, mert alacsonyabb hőfokon oxidálódik, mint az olvadáspontja. Ezért öntése argongázban történik. A hagyományos módszerrel is önthető fogászati fémötvözetek szintén önthetőek titánöntő gépen, ezek öntési mechanizmusára is pozitív hatású az argongázas környezet.
  TITÁNÖNTÉS – GYAKORLAT TESZI A MESTERT
  1999 óta foglalkozunk titánöntéssel. Az évek hosszú során gyűjtött tapasztalatoknak és a gyártóval történő állandó kommunikációnak köszönhetően, kiforrott öntési technológiával, kiváló, konstans eredményt tudunk produkálni, legyen szó akár praxisról, akár másik laborról, partnereink közül. Volt idő mikor a szakma megbélyegezte a titánöntést, mondván: a végeredmény kétséges, a leplezésnél problémák merülhetnek fel. Az a gond a titánnal, hogy önteni próbálják; a hideg megmunkálás a jövő. Tapasztalataink szerint, az összes technológiai előírást szigorúan betartva, sem az öntés, sem a leplezés végeredménye nem lehet kétes kimenetelű! Fontos továbbá, hogy a Dentaurum cég teljes rendszerét alkalmazzuk, melyet párhuzamosan fejlesztettek, öntéstől a leplezésig, ez további garanciát jelent a tökéletes produktumra.
 • A 21. században a fogászati implantátumok, és egyéb komplex és magas precizitást igénylő fogászati kezelések egyre szélesebb körökben terjedtek el. A technika robbanásszerű fejlődése ad lehetőséget arra, hogy a fogászati iparban, a fogtechnikusok és implantológusok egyre gyakrabban használják a számítástechnika 3D világát. A digitális prototípusgyártás következtében kiküszöbölhetők az esetleges emberi hibák, és a megalkotott mesterséges fog tökéletessége már nem a fogtechnikus kézügyességén múlik. Így a vizuális tervezés garantálja a nagy pontosságú végeredményt. A megtervezett modelleket marással, szinterlézeres eljárással vagy 3D nyomtatással realizálhatjuk.
  Mi, a Dent-Art-Technik csapata nap mint nap azért dolgozunk, hogy a fogászati szakemberek és a paciensek legnagyobb megelégedésére a legújabb technológiákat építsük be rendszerünkbe, biztosítva ezzel a lehető legtökéletesebb műalkotást, melyet aztán a viselője hosszú ideig megelégedetten használhat.

Anyagok

 • Nemesfémmentes fogászati fémötvözet, a pénztárcakímélő esztétika
  Az emberek általában anyagi okokból döntenek a nemesfémmentes megoldások mellett. Manapság ideális esetben (ha a fogorvosnak módjában áll megfelelő helyet biztosítani a fixpótlás számára) nagyfokú esztétikum érhető el nemesfémmentes ötvözetekkel is. Gyakran utólag kiderülő fémallergia lesz kizáró oka a fémötvözet alkalmazásának.
  Az esetek többségében nikkel váltotta ki az allergiás reakciót (eleinte többségében nikkelt és krómot tartalmazó fogászati fémötvözeteket használtak). Ezért elsők között alkalmaztunk kizárólag nikkelmentes ötvözetet, minimálisra csökkentve ezzel az allergiás panaszok számát.
  * Két különböző orvosi fémötvözetből készült pótlás a szájüregben galvánelemként viselkedhet. Ennek első jele egy állandó savanykás íz, később bizsergés is jelentkezhet.
  Remánium 2001- nemesfém nélkül
  Nap, mint nap évek óta munkák tucatjait bocsátjuk útjára, melyek Remanium 2001 kobalt- króm ötvözetből készültek. A rögzített és kivehető pótlások mindegyikének fémszerkezetét meg lehet vele oldani. Hőtágulási együtthatója kiválóan megfelel a kerámialeplezéshez, technológiája konstans jó eredményt szavatol.
  A Dentaurum cég terméke jól illeszkedik az általunk támasztott szigorú technológiai elvárásokhoz
 • Arany kerámia, avagy a napfény ragyogása a kerámia alatt
  Kevesen tudják, hogy a fogászati arany nem csupán státusszimbólum. Az arany nemesfém lévén rendkívül ritkán válthat ki allergiás reakciót az emberi szervezetben. Ezen felül általában magasabb esztétikai értéket érhetünk el a kerámiával leplezett arany fixpótlásoknál, hisz az arany sajátos fényének köszönhetően meleg, sárgás színt sugároz az átsejlő kerámia mélyéről, élővé varázsolva ezzel a hidat, koronát.
  Kerámiával leplezett arany fix pótlások
  Évek óta sikerrel alkalmaztunk többféle fogászati aranyötvözetet, de a magas szintű szakmai elvárásoknak megfelelve manapság kizárólag “bio” ötvözeteket használunk. Ezek 86/12-es arany-platina tartalmú ötvözetek. Magas aranytartalmú nemesfém ötvözetek, melyek ezüst és rézmenetesek, így biztonsággal leplezhetőek, anélkül, hogy a kerámia színét befolyásolnák, mindig standard eredménnyel visszaadják a fogszínkulcsból kiválasztott individuális fogszínt. Hajlítószilárdságuk biztosítja, hogy körhidak, nagyobb áthidalások esetén sem sérül rajtuk a leplezés.
 • Titán a Föld gyermeke
  A fogászatban számos érv szól a titán mellett, íme a legfontosabbak: ez a föld 0, 63%-át adó, 9. leggyakrabban előforduló, kis fajsúlyú elem, antiallergén. Az implantológiában a felületén létrejövő oxidréteghez kötődik a humán csontszövet, jelenleg implantálások céljára világszerte a leggyakrabban használt anyag. Kis fajsúlya miatt jelentősen csökkenti a pótlás súlyát, növeli komfortját, fémlemezként nem okoz mellékízt a szájüregben. A kerámiával leplezett titán váz rendkívül élethű, esztétikus. A szájüregben régebbi, más fogászati fémötvözetekkel együtt alkalmazható, nem szükséges azok cseréje. Röntgenfelvételeken transzparens, az egyetlen röntgenezhető fém, így az orvos a beragasztott fixpótlások alatt is meggyőződhet a csonkok állapotáról, a pótlás roncsolása, eltávolítása nélkül. Előállítása, feldolgozása költséges, ennek köszönhető magasabb ára, mégis érdemes mellette dönteni, hiszen rendkívül sokoldalú.
  Titán – A sokoldalú óriás
  A titántechnológia cégünk egyik büszkesége. Az általun alkalmazott titán, melyet a Dentaurum cég bocsát piacra, a fogászatban alkalmazott különböző gyártmányú titánok közül a legnagyobb tisztaságú. Az elkészült munkáról kifejezetten pozitív visszajelzéseket kapunk a páciensek részéről. Régebben készített más orvosi fémötvözeteket tartalmazó pótlásokkal nem képez galvánelemet a szájüreg nedves közegében. Allergiás problémáról még az aranymál is ritkábban ír a szakirodalom. Hidegen is kitűnően alakítható, de kidolgozása fokozott figyelmet igényel.
  * A görög mitológiában a titánok Uránus és Gaia avagy ég és föld gyermekei, az őserő megtestesítői, találmányaik által az emberiség jótevői, akik később a föld mélyébe zárattak.
 • Az arany galvanizálás folyamata során elektromos áram hatására vezetővé tett felületre rakódik le elektrolit folyadékból az arany; semmi mással nem utánozható pontosságot szavatolva. Az így létrejött színfém kerámiával, műanyaggal leplezhető, magában hordozza a nagy tisztaságú arany nyújtotta összes biológiai és esztétikai előnyt, mivel semmilyen más fémet nem tartalmaz. Kisebb pótlások, pótláselemek (betétek, szóló koronák, secunder koronák, csúsztatóelemek) elkészítésére alkalmas. Öntéssel utolérhetetlen anyagtömörséget szavatol.
  Galvanoplasztikus arany- a kémiai előnyei
  Míg az öntés fizikai, a galvanizálás kémiai eljárás, mely a precíziós fémöntés összes hibalehetőségét kizárva, utánozhatatlan anyagszerkezeti homogenitást, pontosságot és feszültségmentességet biztosít. Mint kerámiával, mint kerámia- mikró kompozittal kiválóan leplezhető; biokompatibilis, esztétikus és rendkívül pontos szóló koronák, inlayk, onlayk, secunder koronák, finommechanikai rögzítőelemek készülnek ezen eljárással. A Degudent cég Solaris elektrolit folyadéka, cián és arzénszármazékmentes, ammónium- arany szulfit komplex, a belőle lerakódó galván réteg mindig tömör, szilárd szennyeződésmentes.
 • Vita –kerámia leplező anyagok-egyéni szín a kerámiák palettáján
  A vita kerámiák lehetőségek széles skáláját kínálják, hogy pótlásaink színét, fényét, formáját teljesen az egyén maradó fogaihoz, karakteréhez, kéréseihez igazíthassuk. Homogén szerkezete jó tisztíthatóságot, különböző fényáteresztésű, színű masszái, festékei nagyfokú individualizálást biztosítanak.
  Vita- fémkerámia leplező anyagok- A sokrétű minőség
  A vita cég magaségetésű VM95 kerámia leplező anyaga kiválóan illeszkedik laborunk sokoldalúságához. Egyrészt, mert magas aranytartalmú és nemesfémmentes ötvözetek leplezésére is alkalmas, másrészt mert szortimentje, festékanyagai, technológiája biztosítják, hogy a hozzánk befutó, gyakran hétköznapinak korántsem mondható kéréseket, velünk szemben támasztott magas esztétikai elvárásokat kielégíthessük.
  Schulter masszája biztosítja, hogy a sulcus irritációt minimálisra csökkenthessük, illetve a preparálási határnál esztétikusabb színátmenetet képezhessünk.
  A Sirona cég, Cad-Cam technológiájával előállított koronákat, hidakat szintén a vita cég VM7-es kerámia masszáival leplezzük.
 • Préskerámia- fém nélkül tökéletesen
  Manapság a modern fémkerámia technológiák ideális esetekben élethű végeredményt biztosítanak a fogpótlások területén. Akadnak azonban esetek, mikor egy kiálló fogcsonk, vagy biológiai adottságból adódó csekély preparálási lehetőség negatívan befolyásolja a leplezés sikerességét.
  De legyen bármilyen ideális is egy eset esztétikáját tekintve a fémkerámia pótlás, akkor sem kelhet versenyre a fémmentes technológiákkal. Utóbbiak közül a préskerámiánál, a fémváz nem állja útját a kerámián áttörő fénynek. A páciens saját fogcsonkja sejlik át a pótláson, színével hozzátéve az elkészült munka maximális élethűségéhez. Fontos megemlíteni, hogy a pótlás hajlítószilárdsága, törésállósága relatív kicsi, így elsősorban az esztétikai érték a technológia erőssége. Főként front fogakon alkalmazzák, illetve fogtechnikai betétek készítésére. Rossz állapotban lévő elszíneződött csonkok esetén csak átgondoltan alkalmazandó.
  Préskerámia tabletta- gyógyszer, hogy az esztétika miatt ne fájjon a fej Napjainkban nem ritka, hogy páciensek kifejezetten esztétikai indokkal csiszoltatják le a frontfogaikat. Ezek a páciensek gyakran fiatal, még kevésbé beszűkült pulpa dentisszel rendelkező emberek, maximálisan magas elvárásokkal a pótlást illetően, hiszen egészséges fogaikat áldozták fel a jó megjelenés oltárán. A préskerámia eljárás végeredményével természetesség terén semmi sem versenghet. Gyártó által kibocsátott csonkszín kulcs segíti a minél tökéletesebb kommunikációt praxis és labor között.
  Mivel a fogászat egészségügy és semmi esetre sem szépségipar, az esztétika mellett nem mellékes a biokompatibilitás sem. A préskerámia leucitkristályokat tartalmaz, ami kálium-alumínium szilikát. Ehelyett a szintetikus kerámiákba sok nehézfém-alumínium szilikát kerül.
  A présmag remekül alakítható, színezhető a leplező anyag felhordása előtt, legaprólékosabb individualitás elérése érdekében. A préselés technológiája kitűnő illeszkedést biztosít.
 • Triceram- a titán leple
  Ezt a kerámiát speciálisan a titánhoz fejlesztette ki a gyártó cég. Színválasztékban, festékanyagai tekintetében különböző transzparenciájú masszáival éppoly sokoldalú, mint a nemesfémmentes és nemesfém pótlások leplező kerámiája, színei kiválóan passzíthatóak, így a kész munka észrevétlen illeszkedik egy korábban elkészített pótláshoz is.
  Triceram- mert a titán különleges törődést igényel A tricerám leplező anyag mind a frézelt mind az öntött titán vázak leplezéséhez kiváló. WAK értékét a titánhoz igazították. Tapadása a vázhoz messze az elvárt és előírt minimum felett van. Kiváló minőségéről nem egyszer olvashattunk a nemzetközi szaklapokban is. A vita fogszín kulcs színeit remekül reprodukálhatjuk vele. Szortimentje sokrétű, lehetőséget kínálva a fogtechnikus számára egyéni kérések legmesszebb menő kielégítésére.
  Mivel a Triceram titán leplező kerámia is a Dentaurum cég terméke, fejlesztése a titán öntőfémmel párhuzamosan történt, így teljesen biztonságos a két anyag együttes használata.
 • Cirkónia- blokk- ásványok a számítástechnika bűvöletében
  A cirkónia blokkból készült vázakat elsősorban rágófogak tartományában szoktuk javasolni, hiszen a nálunk feldolgozott blokkok közül ez bír a legnagyobb szakítószilárdsággal, viszont fényáteresztő képessége kisebb, mint az alumina vagy aspinell blokknak. Mindhárom blokk egyaránt szervezetbarát, antiallergén, rendelkezik fényáteresztő képességgel, hővezetésük csekély, így magas a komfortértéke. A cirkónia tömb alumínium-oxid és cirkónium-dioxid felhasználásával készült. Computer vezérelt frézelés után a vázat speciális üveggel infiltráljuk, megnövelve ezzel törés- és hajlítószilárdságát.
  Cirkónia- blokk- ásványtan, informatika, fogtechnika<br> Összetételét tekintve cirkónium-dioxiddal erősített alumínium-oxid. Mivel a cirkónium-dioxid nagyobb szilárdságot biztosít, viszont csökkenti a fényáteresztő képességet, elsősorban moláris területen javasolt a Vita cég cirkónia fréz tömbje. Mindhárom általunk kínált fréz tömbből előállított pótlások non-adhesiv módon rögzíthetőek szájban. Legmesszebbmenőkig biokompatibilisek, allergiát nem váltanak ki. A gyártó moláris tartományban javasolja szólókoronák, két- három- négy tagú hidak vázaként, 40 mm fesztávig.
  *Cirkónium-dioxid: ZrO2 a természetben cirkón földként fordul elő. Az iparban szintetikus formáját használják, mert a természetben általában erősen szennyezett. Csiszoló-vágó eszközök gyártásánál is bevetik, mind az iparban, mind a háztartásban. Törés szilárdsága miatt csípőprotézisek is készülnek belőle.
 • Gyári műfogak – észrevétlen változás
  A fogvesztés életünk egyik legkellemetlenebb változása, ilyenkor azt tartjuk a legfontosabbnak, hogy a hiányt minél előbb pótoljuk, és hogy környezetünk a lehető legkevésbé vegye észre. Laborunk által alkalmazott Cosmo HLX gyári műfogak frontrészre nemcsak méretben és színben, de karakterben is többféle lehetőséget kínálnak, megkönnyítve ezzel a pótlás egyénhez, maradó fogakhoz, arckarakterhez igazítását. Ha a kívánság igazán egyéni, kiváló szakembereink méretre, formára is csiszolják a kész gyári foggarnitúra megfelelő darabjait. Szükség esetén individuális festés is alkalmazható.
  Műanyag fognál is esztétikusabbak, ugyanakkor valamivel drágábbak az előre gyártott kerámia műfogak. A laborunkban alkalmazott Vita kerámiafogak színben könnyen egyeztethetőek a Vita leplező kerámiákkal, ami kombinált munkáknál nagy előnyt jelenthet.
  Cosmo HLX, Vita – ,,természetesen” a műfoggyártótól + Goldent Exklusive
  Régóta alkalmazzuk a protetikában, esztétikáját, kopásállóságát tekintve pozitív tapasztalatokkal a Dentaurum cég Cosmo műfoggarnitúráit. Anyaga sok keresztkötést tartalmazó térhálós szerkezetű polimer műanyag, ami jó stabilitásról, szilárdságról gondoskodik. Formavilága sokrétű; színei festéssel individualizálhatóak. Rágófelszíne anatómiai szempontból esztétikus, de ugyanakkor barázdarendszere nem túl mély, csücsöklejtőinek szöge 20°-ra redukált, így könnyen artikulálhatóak, az elkészült munka ritkán igényel után csiszolást; viselője komfortérzetét növeli, mivel az általában hajlottabb korú páciensek állkapocsizülete már abradáltabb fogakhoz szokott.
  Gyári műfogak tekintetében még tetszetősebb megoldás az előre gyártott kerámia fog. Laborunk a Vita cég terméke mellett döntött, mely színét tekintve könnyen illeszkedik a Vita leplező kerámiákhoz.
  Kombinált munkáknál így az egy gyártótól származó anyagokkal könnyebb esztétikus megoldást létrehozni.
 • Weropress fogsorműanyag – amiben a műfogak gyökereznek
  Nemcsak az általunk alkalmazott műfogak, de a fogsorműanyag is festéssel karakterizálható, így valóban egyéni, élethű hatás érhető el egy kivehető fogpótlással is. Ezáltal azok számára ugyanúgy tudunk szinte művészi értékűt kínálni, akiknek nincs anyagi lehetősége implantátumra, vagy biológiai adottságaik nem teszik lehetővé azt. Sokszor rendelkezésre áll ugyan elegendő csontanyag implantátum beültetésére, de az esztétikát és természetességet illetően nem érhető el megfelelő hatás egy sok implantátumra ültetett teljes fogívet pótló híddal. Ilyen esetekben jöhet szóba az implantátumokon rögzülő, kivehető protézis.
  Weropress – gingiva: akár a saját
  A weropress hidegen polimerizálódó fogsorműanyag az általunk illetve fogorvosaink és pácienseink által támasztott magas esztétikai elvárásoknak eddig még sikeresen megfelelt minden esetben. Javítása egyszerű, méret pontos, dimenzióálló, festéssel individualizálható. Szélesnek mondható színválasztéka 3 alap és 4 intenzív színt tartalmaz, melyek egymással elegyíthetőek, így további színárnyalatok garmadát hozhatjuk létre. Az intenzív színekkel egyes területen kiemelhetünk alapszíneket.
  Cleer változatból éjszakai harapásemelő sínt is készítün
 • Injoy
  NEXCO
 • K+B – ideiglenesen is észrevétlenül
  Laborunkban a K+B műanyagból első sorban ideiglenes pótlások készülnek, de szükség esetén alkalmas leplezésre, fémmentes megoldásokra is. A protetika területén akár egyéni méretű, színű műfogak létrehozására is felhasználhatjuk korábban azonos anyagból készült munkák pedig javíthatóak a segítségével. (Régebben széles körben elterjedt leplező anyag volt, ma már a szakma túlhaladta. )
  Legnagyobb előnye a kedvező árfekvés. Magas fényre polírozható, esztétikus, széles színválasztékot kínáló fogászati anyag. Az ideiglenes pótlás azonnal segíti viselője beilleszkedését az emberi világba a végleges pótlás elkészültéig. Megakadályozhatja a foghús összeesését.
  K+B – ideiglenes megoldás, javítás, individualizálás
  Laborunkban kevés esettől eltekintve K+B műanyagból ideiglenes pótlások készülnek. Az általunk használt Biodent K+B Plusz színei nem identikusak ugyan a Vita fogszín kulcséval, de táblázat segíti a színek összeegyeztetését laboron belül, így a fogorvosnak elegendő a Vita fogszín kulcs használata. Széles színskála teszi lehetővé egyéni színek kialakítását. Sok keresztkötéssel rendelkező polimer műanyag, ami nagy szilárdságot, törésállóságot szavatol, magas fényre polírozható
 • Fogfehérítés, csikorgatás gátlás, fogszabályozás- a mélyhúzók, fóliák világa
  Manapság egyre több figyelmet szentelünk kinézetünknek. Sokan döntenek úgy, hogy mivel nem elégedettek veleszületett fogszínükkel, esetleg káros szokásaik által fogazatuk elszíneződött, fogfehérítésre szánják el magukat. Ennek egyes módszereihez a fogorvos fogfehérítő fóliát készíttet technikusával.
  Mire jó még a mélyhúzott fólia? Számtalan ember csikorgatja álmában a fogát, sokak nem is tudnak rossz szokásukról. Nem csak társunknak okozhatunk ezzel kellemetlen perceket éjszaka. A fogcsikorgatás erőteljes kopást idéz elő a maradandó fogazatban, mely további súlyos következményekkel jár. Ezt megelőzendő éjszakai harapásemelő sín készíthető.
  Az általunk alkalmazott Erkodent fóliák nagy törésállóságúak, nemzetközi minőségi tanúsítvánnyal rendelkeznek, miszerint első osztályú gyógyászati termékek.
  Mélyhúzott fóliák-pontosság, sokrétűség, minőség
  Laborunk az Erkodent cég fóliáit alkalmazza a mélyhúzó technológiával létrehozott különböző fogászati termékek előállításánál. Ezek a fóliák 93/42 EWG minősítésűek: első osztályú gyógyászati terméknek minősülnek.
  Elsősorban fogfehérítő síneket és éjszakai harapásemelőket készítünk, ez utóbbiakból akár két rétegűt, mely viselőjének magas komfortérzetet biztosít.
  (itt jegyezzük meg, hogy artikulátorban polimer – műanyag harapásemelő sínt is készítünk. ) Természetesen egyéb mélyhúzással készülő termékek elkészítését is elvégezzük, például egyéni kanál, alaplemez. Utóbbinál előnyös, hogy az Erkodent alaplemez fóliáihoz kötődik a fogsorakrillát, így készrevitelkor a már szájba próbált alaplemez képezheti a tényleges fogsor alapját. Ez megkönnyíti a Dr. Kaan Miklós által kidolgozott bázislemez módszer alkalmazását.

Képzési rendszerünk

Mivel fontosnak tartjuk, hogy a szakma folyamatos változását, fejlődését kövessük, nagy hangsúlyt fektetünk a képzésre. Rendszeresen részt veszünk nemzetközi beszállítok által szervezett kurzusokon, új anyagokat, technológiákat megismertető tanfolyamokon. Időről időre a laborban is szervezünk továbbképzést, meghívva egy-egy nagy cég demonstrátorát. Ilyenkor lehetőség nyílik megosztani tapasztalatainkat, átbeszélni a felmerült kérdéseket, esetleges problémákat. Büszkeségünk az évente megrendezésre kerülő szakmai nap, ahová fogorvosainkat, a fogtechnikus ipartestület tagjait, a fogtechnikusképzésben résztvevő tanárokat és más partner laborok technikusait is szeretettel várjuk. Itt minden alkalommal több aktuális téma kerül terítékre – mindig más és más – amelyekhez ismert, tapasztalt előadókat kérünk fel. A szakmai napot fehér asztal mellett, kötetlen beszélgetéssel szoktuk zárni.

Partnereink

www.dentsply.com
www.dentaurum.de
www.hereus-kulzer.com
www.vita-zahnfabrik.com
www.sirona.com
www.degudent.com
www.erkodent.de
www.varinex.hu